Guides

10 tips til et bedre indeklima i soveværelset

Det rum som vi tilbringer mest tid i, er vores soveværelse, og her spiller indeklimaet en meget stor rolle i vores søvnkvalitet. Vi giver dig her nogle tips til at få det optimale indeklima. Her er det især vigtigt at passe på støv og fugt. Alt for mange hjem har problemer med fugt i soveværelset, og det skyldes nogle gange at det er indrettet forkert, og dermed er koldere end de andre rum i huset.

Søvnen er altafgørende for helbredet

Det anbefales af eksperterne, at man får mellem 7-9 timers søvn om natten. Kroppen har brug for søvnen til at forny cellerne og reparere sig selv, alt imens hjernen bearbejder informationer og viden, som der er blevet opfanget i løbet af dagen samt fjerner affaldsstofferne.

At man sover dårligt en enkelt nat, er ikke farligt. Det begynder at blive farligt, hvis man har længerevarende søvnproblemer, og det vil kunne føre til nogle alvorlige konsekvenser for helbredet. Ved dårlig søvn svækkes immunforsvaret, hvilket gør at man nemmere kan blive syg, men lægerne kæder også en dårlig nattesøvn sammen med, at der kan være større chance for at udvikle alvorlige sygdomme som demens, hjertekarsygdomme og diabetes.

Få et godt indeklima med disse 10 råd:

– Tre gange dagligt, skal du åbne vinduerne og lave gennemtræk i 5-10 minutter
– Der skal være en jævn indendørs temperatur i alle rum på mellem 20-23 grader. Hvis du bedst kan lide at sove i en lavere temperatur, så luft ud inden du går i seng.
– Du skal ikke tørre tøj indendørs. Det er bedre at tørre det udenfor eller i en tørretumbler med kondensbeholder eller aftræk til det fri.
– Brug en emhætte når du laver mad, og lad den køre i 5-10 minutter efter at du er færdig.
– Undgå at have tunge møbler op ad de kolde ydervægge, da det vil skabe kondens. Du burde i stedet for vælge at have åbne reoler oppe mod ydervæggene.
– Når du går i bad, skal du holde døren lukket, og så lufte godt ud efter badet – både med ventilator og åbent vindue. Brug en svaber til at fjerne det overskydende vand fra gulv og vægge.
– Fjern kondensen på den indvendige side af vinduerne. Hvis der er mere end 10-20 millimeter dug på den indvendige side af rudekanten, er det en indikator af at der er for høj luftfugtighed.
– Når der tørres fugt af i rummet, kan du med fordel bruge toiletpapir til det, da det kan smides i toilettet og skylles ud bagefter. Hvis du bruger en klud, skal den enten tørres udenfor, smides ud eller i tørretumbleren, for at den ikke giver fugt til rummet igen.
– Sørg for at have en god luftcirkulation i huset. Hold dørene åbne (Undtagen badeværelsesdøren, når du bader). Gør rent og støvsug lidt oftere. Dette fremme et godt indeklima.

Et bedre indeklima er lig med bedre søvn

Eksperter fra både Netdoktor.dk og Videnskab.dk forklarer, at indeklimaet i et soveværelse påvirker vores søvn meget. Vi guider dig her til de aspekter, som du skal være mest opmærksom på:

Sov i en god seng

Da vi tilbringer omkring en tredjedel af vores liv i sengen, er det vigtigt at vælge seng og madras med omhu. Madrassens funktion er at støtte kroppen, så din søvn er stabil og uden gener. Der findes mange forskellige typer senge, som man vælger ud fra individuelle behov. Hvis man døjer med nogle skader i kroppen, kan en elevationsseng være godt givet ud, da den er udstyret med en motor, som kan indstille sengen.

En elevationsseng gør, at du kan hæve og sænke hovedgærdet og benene, så du ligger bedst muligt i forhold til at afhjælpe dine rygproblemer, vejrtrækningsproblemer eller noget helt tredje. forbrugsguiden.dk har en stor guide til inspiration og mere læsning omkring elevationssengens funktioner.

Vent med at rede sengen

Hvis du reder sengen lige så snart du er stået op, og sengen stadig er varm, giver varmen gode levebetingelser for husstøvmider. Du skal derfor vente med at rede sengen, til at den er afkølet.

Ren luft giver bedre søvn

Eksperter forklarer, at kvaliteten af luften i vores soveværelser påvirker rigtig meget. DTU har lavet et forsøg, hvor nogle forsøgspersoner sover nogle nætter med god udluftning, og nogle nætter med dårlig udluftning. Morgenerne efter blev de personer bedt om at udføre nogle bestemte tests. Her kunne fagpersonerne konkludere, at forsøgspersonerne præsterede meget bedre efter de nætter med god udluftning, i forhold til de nætter med dårlig udluftning.

Derfor anbefales altid, at man skal sove med et vindue åbent eller anskaffe sig en mekanisk ventilation, som kan rense luften. Hvis ikke man gør nogle af delene, bør man som minimum lave udluftning i soveværelset morgen og aften. Derudover bør man også altid sove med døren til soveværelset åbent, så fugten lettere kan fordele sig.

Tør ikke tøj indendørs

Fugt forringer luftkvaliteten i rummet, og kan i værste tilfælde give skimmelsvamp. Derfor bør man aldrig tørre sit tøj indendørs.

Luft ud efter bad og madlavning

Når der tages bade, bør døren til badeværelset altid være lukket, og når man er færdig, skal der luftes ud. Man bør også altid lufte ud efter madlavning.

Sov hverken for varmt eller for koldt

Vores soveværelse er oftest det koldeste rum i huset. Det skyldes, at vi ofte bliver belært med. at det skal være køligt for at man kan sove godt. Man skal dog passe på, at det ikke bliver for koldt i rummet. Det vil nemlig skabe nogle problemer for rummet, og ikke mindst din søvn, hvis rummet er meget koldere end resten af husets rum.

Varmen i resten af huset skaber kondens, når den rammer kølige overflader, og i værste fald kan det betyde skimmelsvamp.

Den optimale temperatur i soveværelset ligger mellem 18 og 21 grader. Hvis soveværelset er for køligt, kan kroppen blive for nedkølet og dermed svækket. Hvis der derimod er for varmt i soveværelser, kan kroppen have svært ved at falde i søvn, da den forbinder varme med at der er dag og ikke nat.

Fugt

Hvis du spotter kondens på ruderne i løbet at året, som ikke forsvinder af sig selv, er der for høj luftfugtighed.

Potteplanter kan dog være med til at forbedre luften, men dog ikke hvis der er for mange af dem. Planterne afgiver nemlig fugt, ligesom du selv gør når du sover, så derfor skal man ikke have mere end et par stykker i rummet.

Hvis du har badeværelse op af soveværelset, kan der også være større risiko for at det afgiver mere fugt fra badeværelset som trænger ind i soveværelset.

Hvis du er i tvivl om der er for meget fugt i dit soveværelse, kan bruge et hygrometer til at måle luftfugtigheden. Om sommeren skal den ligge mellem 60% og om vinteren skal den ligge mellem 30%.

Lys påvirker søvnen meget

Noget af det der påvirker døgnrytmen mest, er lyset. Os mennesker er bygget til at sove når der er mørkt, og være vågen når der er lyst. Når vi udsættes for lys, signalere det til hjernen, at søvnfremmende celler skal standses, og man vil derfor føle sig mere vågen. Især i de lyse sommernætter, kan det være problematisk. Mørklægningsgardiner eller en sovemaske kan dog afhjælpe disse nætter.

I og med at lys påvirker hjernen meget, bør man også pakke alle skærme væk en time inden man skal sove. Lyset fra skærmene er meget stærke, og får dermed hjernen til at tro at der er dag.

Pas på støj

Hvis man bor i et meget befolket område eller områder med meget trafik, kan støjniveauet være et problem. Hvis. støjen bliver et problem, kan man isolere vinduerne, tage ørepropper i eller sove i det værelse med mindst støj i.

Husk rengøring

Rengøring er en meget vigtig del af indeklimaet. Man bør støvsuge og tørre. støv af mindst én gang om ugen, og gerne oftere hvis man har pelsede kæledyr. Det vil medføre, at støvmider får dårligere levevilkår. Man bør anvende miljømærkede rengøringsmidler uden parfume, for at undgå skadelig kemi i hjemmet.

Udover rengøring, er det også vigtigt at lufte ud i soveværelset mindst 10 minutter om dagen. Derudover skal man være opmærksom på, at man ikke har for mange ting som kan samle støv inde i soveværelset. Det er ikke et rum som man skal bruge til opbevaring, så det kan være svært at komme til at tørre støv af eller gøre rent i rummet.

Bare gulve i soveværelset er bedre end tæpper, selvom tæpperne kan være mere behagelige at gå på.

Bøger, vasketøj og pynteting kan være i andre rum end soveværelset. Hvis man har vasketøj i soveværelset, kan det også give luftgener i perioder.

Dyner og puder skal luftes

Når man sover, samler der sig meget fugt i dyner og puder. Sørg derfor for at skifte dit sengebetræk hver anden uge og vaske det på 60 grader. Din dyne og pude skal også luftes og vaskes regelmæssigt. Vi har skrevet en guide til at vaske dit sengetøj her.

Your rating: none
Rating: 5 - 1 vote