Guides

Hvordan vasker man en dyne ? Få bedre søvn kvalitet med en frisk dyne og hovedpude

vask dyne

En god dyne og selve hovedpude er et meget afgørende kriterie for søvnkvaliteten. Det er ikke kun miljøet i vores soveværelset og en rigtig god seng der kan give dig din bedste søvn, men derimod også en god dyne og hovedpude.

Nogle elsker den selvsamme dyne året rundt, mens andre både har en sommer- og vinterdyne. Her hos os anbefaler vi, at man skifter mellem sommer- og vinterdyne i forhold til årstiderne, da det vil hjælpe dig med at opretholde den rette temperatur i sengen uanset årstiden.

Hvis du er en af dem, som ejer både en sommerdyne og vinterdyne, så er der en flere ting du skal gøre, inden du tager dynen i brug. Det vigtigste er afvaskning af dynen, som vi i denne guide vil prøve at føre dig igennem, så du med god ro kan tage din dyne i brug.
vask af dyner
Der kan være mange uheldig resultater med en pude eller dyne, som ikke er behandlet og vasket som den skulle. Derfor vil vi i denne guide klarlægge hvordan du skal forholde dig, og hvad du burde være opmærksom på, når du selv vil vaske både din dyne og pude, samt hvilke påvirkninger det kan have på din søvn.

Kan jeg vaske dyne og hovedpude her hjemme?

At vaske dyne og hovedpude bliver forsømt i mange hjem. De fleste af os er i tvivl om hvordan vi gør det, hvad vi må og hvad vi ikke må, samt hvad det kræver. I de danske hjem er holdningen til rengøring i soveværelset, at hvis man vasker sengetøj regelmæssigt, kan det opretholde et sundt miljø i sengen. Dette er dog IKKE korrekt!

For at bevare den bedste hygiejne i sengen eller din nye gæsteseng skal hovedpude og dyne vaskes flere gange om året.

– Og det er noget som du helt selv kan gøre derhjemme. Du behøves ikke at sende din dyne og pude til et vaskeri, da den gennemsnitlige vaskemaskine kan tage op til 7 kg. og dermed sagtens kan vaske din dyne og pude.

De fleste almindelige dyner og puder er af 100% bomuld. De kan sagtens vaskes derhjemme. Du finder beskrivelsen af materialet på selve dynen.

Hvis din dyne og pude består af silke, eller hvis du har en edderdunssyne, skal du være mere forsigtig, da denne slags materialer kræver en skånsom behandling. Det kan derfor være til din fordel at aflevere den slags dyne og pude på et kendt renseri, hvor de har de rette værktøjer til at gøre det rigtigt. Dermed ingen farer for at ødelægge det.

OBS: Aldrig vask dyne og pude i samme vask! Hovedpuden er mere kompakt og kan indeholde samme mængde dun som en hel dyne, så derfor er det også vigtigt at man vasker dyne og hovedpude hver for sig. Det kan dog godt lade sig gøre at vaske to puder på én gang, da de ikke fylder helt så meget som dynen.

Råd til vask af pude og dyne hjemme

Det kan være en større opgave, når der skal vaskes dyner og puder i hjemmet. Det er en lang proces, og det er derfor vigtigt at der sættes god tid af til at gøre det. Det kan sagtens tage op til 6-8 timer at vaske og tørre en dyne.

Foruden disse gode vaskeråd er det også vigtigt, at du følger vaskeanvisningen som står på din dyne.

• Dynen skal vaskes ved 60 grader og på et skåneprogram

Når man vasker på 60 grader, dør levende organismer som husstøvmidler og skimmelsvamp. Det er derfor vigtigt at dynen bliver vasket på så mange grader, for at fjerne alle bakterier.

• Afslut altid vasken med centrifugering

Det er vigtigt at afslutte med centrifugering, så der bliver presset så meget vand ud af dynen som muligt. Dette gør også tørringsprocessen lettere, og der er dermed også mindre risiko for at dunene filtrer sammen.

• Benyt et enzymfrit vaskemiddel

Hvis ikke du bruger enzymfri vaskemiddel, kan du risikere at din dyne og pude mister bæreevnen. Hvis man derimod benytter sig af almindeligt vaskemiddel, kan det ødelægge det naturlige fedtlag på selve dunene, som vil betyde at dynen kan blive ringere til at holde på varmen.

Man vil typisk kunne læse på vaskemidlet, om det kan bruges til vask af dundyner og puder, og ellers kan vaskemiddel til uld vask også være et godt alternativ. Du skal ca. bruge 50 ml. til én dynevask.

• Tørring sker i jeres tørretumbler

Ved benyttelse af tørretumbler vil du opleve at, at din pude og dyne tørrer på den bedst mulige måde, plus du vil undgå at der udvikles svamp og mug.

Tørrings tiden kan være meget forskellige, men som hovedregel tager det mere end 4 timer før at det er helt tørt.

Tip: For at vurdere om din dyne og pude er helt tør, kan det være smart at veje den før vask og efter vask. Hvis dynen er tungere end inden vask, er dunene ikke ordenligt tørre og der vil stadig være fugt, som kræver mere tørring.

• Brug tennisbolde

Når du skal tørre din dyne i tørretumbler, er det vigtigt at du vedlægger to til tre tennisbolde, da de hjælper med at kaste dunene jævnt rundt i dynen, og dermed dannes der ikke klumper og luftigheden opretholdes.

• Ryst dynen under tørringen

Hvert kvarter i tørrings processen skal dynen og puden rystes. Dette er sammen med tennisboldene med til at bibeholde selve luftigheden samt.

• Luft til sidst dynen udenfor

Du kan med fordel lufte dynen til sidst i processen, for at sikre dig den sidste opretholdelse af fordeling af dunene. Alternativt kan du give dem en sidste tur i tørretumbleren med kold luft.
OBS: Placer jeres dyne og pude i direkte sollys, da det kan mørne dem og dermed skabe huller.

Forebyg allergi og dårligt sengeklima

Du kan forebygge allergi, hvis du vasker din dyne og pude regelmæssigt. Der er utrolig meget støv i et soveværelse, og en stor del af det kommer fra dynen.

Husstøvmidler formerer sig i temperaturer mellem 17 og 32 grader, og med en fugtighed på mellem 55 og 75% relativ luftfugtighed. De har derfor gode forhold i puder og dyner, hvorfor de lever godt.

Astma-Allergi Danmark har lavet undersøgelser, som viser at rigtig mange danskere danner allergi overfor husstøvmidler. Dette er et større problem, men hvis man opretholder et sundt klima i soveværelser, kan dette forebygge allergien.

TIP: Vask ved 60 grader vil slå de fleste levende organismer som husstøvmidler og også skimmelsvamp ned.

Bevar kvalitet og forlæng holdbarheden af dynen

Holdbarheden på din dyne og pude kan forlænges, hvis du vasker det 2 til 4 gange om året. Med tiden vil din dyne og pude få en forringet kvalitet og bæreevne, da dunene vil klumpe sammen, men hvis du vasker den 2-4 gange årligt, vil du forlænge levetiden på specielt din dyne.

Man må maksimalt vaske sin pude og dyne 4 gange om året! Mere end 4 gange, og det vil slide for meget på det, og selve kvaliteten vil blive meget forringet.

Ved forkert vask og vaskeskader

I forbindelse med vask af dyne og pude, skal I huske at det får den rette behandling. Du kan nemt komme til at begå flere fejl, som kan få konsekvenser, og dermed ødelægge både dyne og pude.

En tommelfingerregel er at kigge syningerne efter på din dyne og pude inden du begynder at vaske det. Du skal sikre at der ingen huller er i selve syningerne, så dunene kan risikere at slippe ud.

En af de klassiske vaskeskader er, hvis dun dyne falder helt sammen efter egen vask. Luftigheden forsvinder i dynerne, og den mester bæreevnen. Dynens vår kan også blive mørt og dermed gå i stykker. Disse ting er også typiske tegn på en vaskeskade.

Hvis du følger ovenstående vaskeanvisninger, så skulle der ikke være den mindste farer for at du vil opleve vaskeskader. Disse vil kun komme, hvis du gør noget forkert i forhold til anvisningen – f.eks. forkert temperatur, den forkerte vaskemiddel og en dårlig tørring af dyne og pude.

Hvis du skal have det optimale ud af din nye seng og madras, og dermed din søvn. Så husk at du altid sørger for at følge vaskeanvisningen, så du vasker din dyne og pude korrekt. I sidste ende kan en forkert vask give en dårlig søvn.

Your rating: none
Rating: 5 - 1 vote